10 förödande minuter.

Järnbrott borta har sällan varit någon rolig upplevelse, och tyvärr blev inte så fallet denna gång heller. Omklädningsrummen låg fortfarande inte i anknytning till hallen och man fick som vanligt traska 2 km för att nå ishallen. En lite överdrift där, och sägas skall ju att vädret var fint, och det inte grusats på marken än, så det var ju helt okej.Matchen då? Ja, man kan väl säga att de första 10 är det som framförallt avgör matchen.
Vi börjar matchen med att direkt sätta tryck i JB:s zon, och det kändes ganska tidigt som att JB inte alls var lika heta som ex förra matchen mot dem (visade sig också att de saknade en hel femma). Vi skapar ganska bra chanser framåt, och spelar faktiskt riktigt bra, offensivt framförallt.
Nu var det ju dock 3-0 till JB efter 10 ändå, vilket ju såklart blev till en stor uppförsbacke för oss.
Riktigt tråkmål bakåt är det också. 2 av dem är mer eller mindre självmål, då oturliga backar vänt skridskorna ”fel”, och vid ett går vi bort oss totalt på ett tek, och en JB-spelare för kliva in ostört och lägga en ganska bra backhand, som dock kanske jag i mål skulle tagit, vad vet jag?
3-0 var åtminstone nog och målvaktsbyte skedde.

Vi fortsätter sedan skapa chanser, men pucken vill inte dit
.
I andra fortsätter vi spela ganska bra, och spelar bättre bakåt- och vi reducerar två ggr om, men vårt andra mål blir omdiskuterat och bortdömt

benefits, risks, and costs of the available treatment strategies little blue pill – antidepressants.

. Jag ska ärligt säga att jag personligen inte såg om pucken var inne, utan kunde bara inse att puckens bana talar för mål. Nåväl, enligt de som stod nära mål, av våra killar, så var det inget snack om saken, men de 3 domarna är imponerande långt ifrån situationen allihopa, och målet döms bort.
JB får sedan dit 4-1 istället och uppförsbacken blev än värre.
Nu är vi dock ett riktigt bra lag, åtminstone kan vi vara det, och det visar vi plötsligt. Pucken förflyttar sig snabbt ur vår zon, passen sitter, vi vinner både 1a och 2a-puckarna och det ger resultat.
På bara några minuter har vi vänt till 4-4.
Ett mål får vi efter avblåsning, då Strömberg blåst för blockering, men pucken ligger fri bakom målvakten, petas in, och Strömberg ändrar till mål.
Detta ansågs, såklart, av många vara ett kompensationsmål, men det är väl så att han ju ska peka på att pucken är inne, och sen avgöra, om jag förstått det där rätt
.
Men ja, det var kanske lite turligt, och lite kompensation. 4-4 alltså, och det känns som att detta kan bli en ganska rolig söndag ändå .
Då plötsligt blir allt så svårt igen. Vi visar oss inte ordentligt, vi fokuserar på fel saker, och försöker oss på det svåra och krångliga i f-zon- och ja, plötsligt är det JB-ledning igen.

I 3e försöker vi komma upp i sadeln igen, men det vill sig inte riktigt. JB spelar smart och defensivt, men har ett antal bra chanser när de sticker upp, som dock Jim tar hand om på föredömligt sätt.
Vi har väl också våra chanser, men det vill sig inte, och istället dödas matchen lite med ett PP-mål från JB. Även detta lite omdiskuterat och jag har inte heller här någon direkt egen åsikt, då jag bara såg en gröt framför mål.
Enligt de som spelade blev iaf Jim hindrad av en JB-spelare som hamnade i målområdet, och Strömbergs åsikt om att spelaren var ute ur målområdet när det målgörande skottet kom, köper inte jag riktigt.
Jag kan ha fel, men det borde väl vara så att om målvakten hindras att ta sig dit pucken är, så borde det blåsas av, men jag kan ju ha fel där också.

Förlust blir det med ytterligare ett mål, då JB får in ett i öppen kasse med några sekunder kvar på matchen.
7-4 således och en konstig och sur förlust.

Sammanfattning:
Vi spelar faktiskt inte så illa, och äger stora delar av matchen (det märktes som sagt att JB saknade ganska många troligen tongivande spelare), men JB är effektiva och spelar ganska smart.
Dessutom är det ju faktiskt imponerande av dem att vända tillbaka efter att vi gått från 4-1 till 4-4 väldigt snabbt.
Lika imponerande är det av oss att komma tillbaka från underläge 3-0 och 4-1, trots uppförsbacke både på lite ”otursamma” mål och konstiga domarbedömningar. Just det att vi fortsätter nöta, fortsätter kämpa och fortsätter spela bra ska vi ta med oss. Faktum är ju att det faktiskt inte blev så långa protester efter det mål som blev bortdömt
. Det är så man nog bör tackla sådana saker- visst, det är svårt att inte reagera, men man får, som jag kommer nämna fler ggr, inte låta det gå ut över spelet.
Saker som är sådär.
Försvarsspelet blir stundtals väldigt passivt, rörigt och dåligt. Vi tittar bara på vad motståndarna gör, alternativt tokar vi runt med fel spelare på fel plats, och detta leder tyvärr ofta till att vi får en bra målchans mot oss.

Fokus på rätt saker –
Vi fokuserar åter igen då och då väldigt mycket på domarna. Det är väl dock inte så enkelt som att bara säga att vi ska sluta med det. För det första så är det inget anmärkningsvärt att man gapar lite på dem, det gör alla lag. Däremot är det verkligen inte bra om det drabbar spelet negativt. Själv kan jag ibland känna att jag får igång mig själv lite genom att gnälla lite, gapa lite, och helt enkelt vara aktiv, mot både medspelare, mig själv och mot domarna. Problemet blir ju när jag drar på mig en utvisning, som då faktiskt drabbar någon av mina kära lagkamrater som får sitta av det hela, eller när jag inte är med på spelet, och kanske då släpper in mål, för att jag har fokus på domarna. Det är verkligen verkligen inte bra.
Jag tror även det blir lite snöbollseffekt i vårt, relativt (:)) pratande lag
. Börjar en snacka om en situation så kommer nästa med en annan, sedan nästa, och sedan har vi hönsgård om saker vi faktiskt inte kan påverka så mycket.
Det är väl framförallt det vi måste tänka på- det ska inte få drabba vårt spel, eller laget i helhet.

Domarna då?
Hela idéen med att skriva om domarinsatserna kom från början mest pga att jag, när domarna varit bra, tänkte på att jag ville skriva om det, just eftersom de så ofta bara får läsa/höra negativa saker.
Nu tror jag dock kanske inte det varit så bra, och det är ju inte helt omöjligt att det mer stjälpt än hjälpt oss, även om jag själv tycker jag är ganska noggrann med att varje gång påpeka att vi aldrig förlorar pga en domare, och vi är sällan speciellt långsinta, men jag tror att folk som läser på vår sida kan uppfatta oss som väldigt gnälliga, och det har inte riktigt varit tanken.

Domarna i vår serie ligger väl i paritet med att det helt enkelt är div3, och jag brukar ibland skoja lite om att jag/vi själv inte är så bra. Det finns dock en liten skillnad- domarna får betalt. Det är ett jobb/betald sysselsättning för dem. Då bör man åtminstone kunna ställa lite grundläggande krav.
Likaså bör man får diskutera runt dem, men det handlar väl kanske mest om min förmåga att förmedla åsikterna rätt, och lite om att de som läser skall vara tillräckligt ”begåvade” för att förstå innehållet i texten.
Hade en granskare sett matchen igår hade det inte förvånat mig om Olsson fått ringa Strömberg (inget ont om honom, men faktum är att väl inte får döma i 3an längre?) och snällt fått fråga om han kanske kunde få några J18-matcher att döma.
Det är helt enkelt för dåligt, och det blir inte roligt för någon av lagen, när man inte har en aning om vad som gäller på isen.
Avsaknaden av pondus har jag påpekat förut när det kommer till Olsson, och jag gör det igen. Han smyger omkring ute vid sargkanterna och ofta långt ifrån situationerna, vilket såklart måste göra det väldigt svårt att döma. Det är taffliga och genomgående konstigt varierande bedömningar, både från huvuddomaren och linjemännen. Bara det faktum att det sägs att det var domaren som var längst från situationen som dömer bort målet i andra, säger ju en hel del.
Nu var det som tur var en ovanligt snäll och tjafs-fri match, lagen emellan, vilket det ju ibland inte är mellan oss och JB, för hade det varit det hade det kunnat varit än värre på isen.
För att sammanfatta, utan några mer långa haranger, säger vi helt enkelt att det var för dåligt helt enkelt.
Detta blir nog sista gången jag skriver om insatsen från domarna, och det kan nog hända att jag tar bort detta och tidigare skrifter också. Vi har kanske svårt nog som det är inte tappa bort oss i fel saker på matcher.

Avslutningsvis så tar vi det viktigaste- vi förlorar inte pga av att Olsson är medioker. Vi förlorar för att vi släpper in fler mål än vad vi gör framåt, så enkelt är det ju i slutändan. Vi tillåter ett för dagen ganska blekt JB att göra enkla mål och spelar helt enkelt för dåligt bakåt generellt sett för att kunna vinna. Och slutligen måste vi jobba på hur vi beter oss och fokuserar på domartrion, oavsett hur dåliga de är, och där är ex jag en av dem. Vi börjar med att avsluta åsikterna om dem här.

Ikväll träning, och det är ju alltid roligt iaf.
Puss & Kram/RHC

8 svar

11-11-21 | 12:15

Just denna matchen tycker jag förtjänar din skrift om domaren, det var inte några felaktiga utvisningar denna gång utan det var helt avgörande felbedömningar (bortdömt mål emot oss, solklar offside emot oss vid deras mål osv). Synd att det skulle bli såhär mot just JB när vi är ett så mycket bättre lag. Men men, nu tar vi Hovås på onsdag och så tar vi fjärdeplatsen ändå!

Ses ikväll

11-11-21 | 16:59

Verkar som att domarna i denna serie alltid missgynnar Ramberget om man får tro inläggen. Fattar inte hur man orkar fokusera så mycket på detta? Vill man gnälla på domare är det bättre att kolla på backhoppning (varför finns det förresten domare i backhoppning?).

11-11-21 | 17:33

Ett tydligt exempel på att man inte läser/förstår innebörden av de åsikter/funderingar jag försöker förmedla.
Jag påstår ytterst sällan, om ens någon gång, att vi missgynnas av dem- ex gynnades vi nog i matchen mot mölndal, men jag kan fortfarande anse att de varit dåliga.
Men ja, fokuset ligger fel ibland, och likaså har jag nog alldeles för mycket reflektioner/åsikter/dylikt i efterhand.

11-11-21 | 17:59

Och anledningen till att man har domare i backhoppning är för att man bedömer stil och teknik.

11-11-21 | 22:55

Folk klagar på vädret oxå, det kan man inte heller påverka. Är man dålig så kan man ju få höra det precis som när man är bra. Är så trött på att höra om att domaren inte ska få ta emot kritik. Är dom de ända i världen som är immuna? Missköter jag mig på mitt jobb riskerar jag att få sparken. Varför skulle då dom flyga under radarn? I övrigt tycker jag att domarna många gånger gör väldigt bra insatser och säger det till dom oxå. Men det är klart att man inte skriker ut det på samma sätt som när man är förbannad. Och angående Svedmans inlägg , Klart som korvspad att vissa lag gynnas mer av domare än andra. Knappast något nytt. Kan det ske i världsidrotter,politik, sjukvård m.m kan det nog ske i Div.3 Hockey i Landet Lagom oxå. Dock i andra proportioner.

11-11-22 | 3:29

Ok, men jag förstår fortfarande inte varför man ska bedömma stil och teknik när det handlar om hur långt man hoppar! Punkt.

11-11-22 | 10:55

Ja, det kan man faktiskt undra:)

11-11-23 | 16:26

5+ Benga

4+ Gräset

3+ Danne

2+ Cap

1+ Peter L

Lämna ett svar

* Namn, e-post och kommentar är obligatoriskt

Herrings

Ramberget HC

Torsdag 3 mars 1 - 2